Uniek Calandplein in Amsterdam-Osdorp is gemeentelijk Monument Afdrukken

 

Het totaal – in de oude staat - opgeknapte winkelplein aan de Pieter Calandlaan op de hoek met Meer en Vaart valt sinds deze zomer officieel onder de hoede van Monumentenzorg. Het plein staat - onder kenners - bekend om haar ruime architectonische opzet met terrasgewijze bebouwing rondom. Het voormalige winkelplein heeft tegenwoordig een overwegend medische bestemming: huisartsen, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, tandartsen, dierenartsen, medische artikelen en alternatieve geneeskunde. Daarnaast staat het plein sinds enkele jaren bekend om de eerste Amsterdamse 'bungelbank' voor wandelaars.

Het Calandplein is in Amsterdam het enige overgebleven plein in de authentieke stijl van de modernistische stedenbouw uit de jaren zestig. Het ontwerp is van architect Hein Salomonson (1910-1994) en dateert van 1962. Salomonsen behoorde tot de tweede generatie architecten van het Nieuwe Bouwen. Als redacteur van het tijdschrift Goed Wonen gaf hij mede vorm aan het moderne wonen in de jaren vijftig en zestig in Nederland. Veel van zijn werk is inmiddels gesloopt, verminkt of vergeten. Tijdens zijn opleiding in Den Haag en Wenen werd Salomonson gegrepen door de experimentele, moderne architectuur van De Stijl en het Nieuwe Bouwen. Na een zomer op het atelier van Le Corbusier in Parijs te hebben doorgebracht vestigde hij zich in Amsterdam.

Het oermodel van het Calandplein als voorbeeld van functionalistische stedenbouw is door architect Cornelis van Eesteren (1897-1988) in 1925 getekend als prijsvraaginzending voor het beroemde Unter den Linden-plein in Berlijn.

Eén van de voordelen van het hebben van een monumentenstatus is dat het bestemmingsplan vast ligt. De architectuur, bebouwing en indeling van het plein zullen niet zomaar veranderd mogen worden.

Het Calandplein is een uniek Amsterdams plein. Het is niet voor niets in 2005 verkozen tot “jong monument”. In Amsterdam zijn er weinig tot geen pleinen overgebleven uit de zestiger jaren. De jaren zestig-pleinen die er nog zijn – zoals het Plein '40-'45 (Slotermeer), Gelderlandplein (Buitenveldert) en Confuciusplein (Slotermeer) - staan volgebouwd of zijn zo veranderd dat het te veelomvattend of te kostbaar is om ze weer in de originele staat terug te brengen.

Vanwege de monumentenstatus is het plein aantrekkelijk voor de huidige doelgroep dankzij de affiniteit met de buurt. Bedrijven en zorgverleners die er hun klanten ontvangen en voor wie het belangrijk is dat het plein er goed uit blijft zien.

Uit: de Westerpost van 16 september 2015.

 


Laatst aangepast op vrijdag, 18 september 2015 22:34
 
ProWest